Deel deze pagina
Het overlijden van iemand die dichtbij je staat, is een verdrietige gebeurtenis. En naast dat je jouw verdriet wilt kunnen verwerken, moet er ook nog een hoop geregeld worden. Een van de dingen die moet gebeuren, is de woning ontruimen. Dat is een zware klus – niet alleen fysiek, maar ook emotioneel komt er veel bij kijken. Wij helpen u graag op weg met onze belangrijkste 5 tips voor het opruimen van een woning na het overlijden van een dierbare.

1.      U bent niet alleen

Het kan erg zwaar zijn, het opruimen van een huis na overlijden. Vooral wanneer het gaat om een dierbare die is overleden. Je wordt namelijk geconfronteerd met alle persoonlijke bezittingen en herinneringen die daaraan vastkleven. Dat kan emotioneel erg veel van je vragen. Daarom is het belangrijk te beseffen dat je niet alleen bent: neem iemand mee die je kan bijstaan in deze moeilijke klus en doe het samen.

2.      Neem de tijd om het huis op te ruimen

Wanneer iemand overlijdt, lijkt de tijd heel snel te gaan. Naast het verdriet dat op dit moment het grootste is, moet er ook een hoop geregeld worden. Bij een koophuis is er vaak net wat meer tijd om na het overlijden het huis leeg te ruimen, maar bij een huurhuis moet vaak snel gehandeld worden. Neem geen overhaaste beslissingen. Als je twijfelt over wat je met de inboedel moet doen, kun je de meubels tijdelijk opslaan zodat je later kunt beslissen.

3.      Maak categorieën voor meer overzicht

Verdeel de spullen onder in verschillende categorieën: bewaren, weggeven, kringloop en afval. Zo houdt je het overzichtelijk voor jezelf en is het makkelijker om na het uitsorteren van de spullen actie te ondernemen. Dankzij deze categorieën wordt het gemakkelijker om het overzicht te bewaren tijdens het opruimen van een huis na het overlijden van een dierbare. Kom je er echt nog niet uit? Dan is het natuurlijk ook niet erg om een extra categorie toe te voegen, met spullen waar je later nog eens naar kan kijken.

4.      Maak duidelijke afspraken en voorkom misverstanden

Het is heel belangrijk om bij het overlijden van een dierbare, duidelijke afspraken te maken over het verdelen van de inboedel. Zo voorkom je vervelende situaties waarin familieleden bijvoorbeeld ruzie gaan maken over de erfenis. Dat is natuurlijk het laatste dat je wilt als je bezig bent met het opruimen van een huis na het overlijden van een dierbare.

5.      Schakel hulp in voor het opruimen van een huis na overlijden

Lukt het je toch niet om de woning op tijd leeg te krijgen? Dan kun je altijd de hulp inschakelen van een ontruimingsbedrijf. Zij helpen je bij het ontruimen van de woning wanneer dit niet zelf lukt in deze hectische en emotionele periode.

Neem vooral contact met ons op voor meer informatie over wat wij voor je kunnen betekenen als het gaat om het tijdelijk opslaan van de inboedel. Wij zijn je graag van dienst!

Of bekijk onze self storage boxen!