Deel deze pagina

De vakantietijd is vaak het perfecte moment om het magazijn eens goed onder handen te nemen. Zo kunnen je collega’s straks profiteren van een frisse, opgeruimde start na de vakantie. Het magazijn opruimen lijkt een enorme klus waar je als een berg tegenop kan zien. Toch is het de moeite waard om je schouders eronder te zetten en te beginnen met opruimen, zodat jij en je collega’s straks niet meer eindeloos hoeven te zoeken naar dat ene artikel. We delen 5 handige tips met je, zodat je het magazijn in een handomdraai kunt omtoveren tot een overzichtelijke ruimte.

1. Maak een overzichtelijke indeling

Zorgen voor een opgeruimd magazijn begint met je indeling. Is de manier waarop de voorraad nu opgesteld is optimaal? Zijn artikelen makkelijk terug te vinden? Bij het opnieuw indelen van het magazijn kan de ABC-methode goed van pas komen. Dit betekent dat je producten indeelt in drie categorieën:

  • Categorie A– producten waar veel vraag naar is
  • Categorie B – producten waar minder vraag naar is
  • Categorie C – producten waar weinig vraag naar is

Heb je alle artikelen ingedeeld in de juiste categorie, dan is het tijd om ze te gaan verplaatsen. Producten uit categorie A komen op de plek te staan die het best bereikbaar is, bijvoorbeeld direct naast de deur van het magazijn. Producten uit categorie B kunnen hoger in de rekken geplaatst worden. Op alle overige plekken kun je je categorie C-producten neerzetten. Zo wordt het magazijn opruimen bijna leuk!

2. Kies een opbergsysteem

Een ideale indeling vraagt ook om efficiënte opbergmogelijkheden. Kleine artikelen of onderdeeltjes wil je het liefst snel en makkelijk terug kunnen vinden om zo tijd te kunnen besparen. Kies daarom voor handige magazijnbakken of ladekasten. Vergeet niet om de lades te labelen!

3. Zorg voor inzichtelijk voorraadbeheer

Omdat je collega’s een andere indeling gewend zijn, kan het in het begin nog wat meer tijd kosten om bepaalde artikelen terug te vinden. Zorg er daarom voor dat je je voorraadbeheer goed op orde hebt. Met een goed voorraadbeheersysteem kun je eindeloze zoektochten voorkomen. Daarnaast kan een plattegrond praktisch zijn om snel te kunnen zien waar artikelen staan.

4. Laat je magazijn weer stralen

Werken in een stoffig en smoezelig magazijn is nooit fijn. Bij de grote opruiming mag een grondige schoonmaakbeurt dan ook niet ontbreken. Begin met het stofzuigen en dweilen van de vloer en werk van daaruit naar boven toe. Stof alle planken en bakken af zodat artikelen in het magazijn netjes blijven.

5. Overweeg extra opslagruimte voor je magazijn opruiming

Heb je te weinig ruimte in het magazijn om alle artikelen overzichtelijk op te slaan? Dan is je voorraad extern opslaan een goed idee. Zo creëer je meer ruimte voor de belangrijkste artikelen en voorkom je dat je magazijn uit zijn voegen barst. Bij Self Storage Tiel kun je kiezen voor een opslagruimte die past bij jouw wensen.

Wil je je magazijn uitbreiden met een storage box? Neem contact met ons op. We bespreken de mogelijkheden graag met je!