Deel deze pagina

Een hoopje vieze was op de grond in de slaapkamer, brieven en documenten die nodig eens uitgezocht moeten worden, rondslingerend speelgoed… Klinkt het alsof we het over jouw huis hebben? Je bent niet de enige! We begrijpen maar al te goed dat je als een berg opziet tegen al die rommel opruimen thuis. Waar moet je immers beginnen? In dit artikel laten we je stap voor stap zien hoe je het opruimen makkelijker én leuker kunt maken.

Populariteit van opruimen

Opruimen wordt steeds populairder omdat veel mensen beseffen dat een opgeruimde omgeving ook rust in het hoofd brengt. Chaos in je omgeving kan leiden tot chaos in je gedachten en emoties. Door regelmatig rommel op te ruimen in huis, creëer je niet alleen een georganiseerde leefruimte, maar ook innerlijke rust.

Lees meer hierover in het artikel: Waarom opruimen steeds populairder wordt.

Stap 1: Rommel opruimen begint met een plan

Voordat je begint met van je huis een overzichtelijke plek maken, is het een goed idee om eerst een plan te maken. Welke ruimte is als eerste aan de beurt bij de grote opruiming, en waar wil je eindigen? Door dit op papier te zetten bewaar je het overzicht. Je kunt het beste beginnen bij de ruimtes die je vaak gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan de woonkamer en de keuken. Als deze ruimtes mooi opgeruimd zijn heb je hier namelijk iedere dag profijt van.

Stap 2: Besteed aandacht aan de oppervlaktes

Heb je een indeling per ruimte gemaakt, dan kun je gaan beginnen met de meest gebruikte ruimte. Vaak is dit de woonkamer. Ga eerst aan de slag met het fatsoeneren van alle oppervlaktes in deze ruimte. Daarbij kun je denken aan de vloer, maar ook de salontafel, bijzettafeltjes en kastjes. Welke spullen horen hier niet thuis? Door alle ongewenste spullen op te bergen of weg te doen maakt je woonkamer meteen een opgeruimde indruk.

Stap 3: Sorteer je spullen

Bij het opruimen van de oppervlaktes kun je meteen de gelegenheid aangrijpen om alle overbodige spullen eens goed te sorteren. Wat mag er blijven, wat kan er weg en welke spullen zijn een twijfelgeval? Leg ze per categorie zolang op een aparte plek. De spullen waarover je nog twijfelt kun je tijdelijk apart houden om er nog een nachtje over te slapen. Houd ze echter niet langer dan een week apart en beslis dan of ze mogen blijven of niet. Bedenk ook wat er met de spullen moet gebeuren die weggaan: geef je ze weg, mogen ze naar de kringloopwinkel of moeten ze naar de stort worden gebracht?

Stap 4: Zorg voor geschikte opbergruimte

Zodra je voor iedere ruimte in huis de spullen hebt gesorteerd blijven alleen nog de spullen die je wilt houden over. Natuurlijk wil je voorkomen dat deze spullen binnen korte tijd weer rondslingeren. Inventariseer daarom eerst of je voldoende opbergruimte hebt in huis. Past alles in de kasten of heb je meer ruimte nodig buitenshuis? Bij Self Storage in Tiel kun je namelijk ook een deel van je huisraad opslaan. In een storage box kun je bijvoorbeeld dozen kwijt met spullen die je slechts een gedeelte van het jaar gebruikt, of meubels die tijdelijk niet in je huis passen.

Wat zegt een rommelig huis over iemand?

Een rommelig huis kan verschillende dingen zeggen over een persoon. Sommige mensen gedijen zelfs goed in een creatieve en rommelige omgeving, waar ze hun gedachten en ideeën vrijuit kunnen laten stromen. Anderen hebben misschien gewoon geen tijd gehad om op te ruimen. Een rommelig huis hoeft dus niet per se te wijzen op slordigheid, maar kan ook te maken hebben met persoonlijke voorkeuren en omstandigheden. Heb jij nou geen tijd gehad om rommel op te ruimen in huis of weet je niet waar je moet beginnen? Maak dan zeker gebruik van onze tips! 

Kom je er tijdens het opruimen van je huis achter dat je externe opslagruimte nodig hebt? Met onze ruimte calculator zie je in één oogopslag welke storage box het meest geschikt voor je is.

Of bekijk onze self storage boxen!